The Real Torrent Search...powered by GOOGLE

Selasa, Jun 19, 2007

Masa untuk sibuk
Sekarang, aku dilanda penyakit "busy tahap keji". Aku dah habis dah ngaji dan aku kena buat benda-benda yang selalu emak ngan ayah aku buat yakni KERJA. Ya aku kena kerja sekarang nih. Peritnya bila bekerja nih. Barulah aku tau susah bangat nak cari duit.

Ada memacam kerja, depend kepada mereka yang memerlukan dan yang memilih. Tapi bagi mereka yang amik degree tu mestilah memilih yang bersesuaian dengan degree mereka. Aku nih tak boleh nak memilih sebab aku nih diploma politeknik jer. Walaupun aku tak boleh sangat memilih tapi aku tau buat kerja, baguih betui aku nih. Kalau dibandingkan dengan budak degree yang lainnya rasanya aku lagi hebat kot daripada mereka.

Memang keji, kalau korang ada diploma / degree tapi korang tak ada skill yang boleh membantu korang untuk bekerja. Skil yang dimaksudkan ada kemahiran korang dalam melaksanakan satu-satu task atau kerja yang berlainan dengan apa yang korang belajar, ataupun pengetahuan / ilmu mengenai sesuatu yang melebihi apa yang korang belajar di IPT. Itu penting sekiranya korang ingin bersaing dengan graduan lain sekiranya korang ingin bekerja (dengan orang lain).

Memiliki skill tersendiri adalah dibawah tanggungjawab korang, koranglah yang sepatutnya mengasah bakat korang dalam memastikan korang sentiasa kehadapan berbanding orang lain. Kompeni di Malaysia berbeza dengan kompeni di US kerana kompeni di Malaysia memerlukan pekerja sentiasa bersedia dengan pekerjaan yang bakal dibuat, tak perlu menunggu tunjuk ajar atau bimbingan orang lain.

Pandangan kompeni top 500Forbes menyatakan "Kami memerlukan graduan yang pandai, yang memiliki keputusan yang cemerlang. Walaupun mereka tidak boleh bekerja didalam situasi genting tetapi mereka boleh dilatih. Bebeza dengan mereka yang memiliki keputusan yang rendah, pada pandangan kami mereka adalah orang yang malas". Itu kenyataan kompeni top500 forbes, kompeni yang mampu menyediakan dana untuk melatih graduan-graduan berkenaan. Bagaimana pula dengan kompeni yang tidak mampu menyediakan dana untuk melatih graduan berkenaan? Adakah kenyataan ini boleh diterima-pakai?

Dalam erti kata lain, sekiranya korang masih blur-blur kompeni Top500 Forbes ini berkemampuan untuk menggaji graduan-graduan yangt cemerlang dan memberi latihan kepada meraka. Selagi mereka berkemampuan, mereka akan memilih graduan yang terbaik. So jangan mimpilah kalau graduan dari Malaysia yang boleh bekerja di syarikat mereka kerana berlambak lagi graduan dari universiti terkemuka di dunia ini sedang bersaing mencari pekerjaaan di Syarikat Top500 forbes nih.

Akhir kata, pulunlah di Negara sendiri, make-up semua skill yang bakal menjadi aset penting untuk diri sendiri dan ingat peluang sentiasa ada untuk mereka yang berusaha. Sekian.

Tiada ulasan: