The Real Torrent Search...powered by GOOGLE

Selasa, November 28, 2006

SAMAN....... GUNA WIRELESS DAN SAMAN

Adakah engkorang terbaca dari laman web nih :- Remaja Singapura kena saman sebab mengakses WIRELESS jiran sebelah ???

Pertama sekali, apa yang aku boleh katakan disini adalah :-

  1. Bodo + KEDEKUTNYA jiran-jiran di Singapura sebab tak der tolenransi langsung dalam menangani kes camni, bukan nak bincang elok-elok alik-alik SAMAN + JAIL budak tu
  2. Kerajaan Singapura yang tak best, undang-undang bawah tempurung yang tak der toleransi dalam menangani isu orang yang access Wireless jiran sebelah

Kenapa? Satu sebabnya budak tu hanya access wireless jiran sebelah, bukannya access wireless BANK sebelah. Kalau dia access wireless BANK sebelah maka memang patut disaman atau dijail, sebab itu dah masuk dalam kategori HACK + HIJACK rangkaian orang. Ini tidak jiran sebelah pon kena SAMAN + JAIL. Satu undang-undang IT yang agak keras untuk negara yang berorientasikan IT macam Singapura.

Sebab kedua, pemilik (a.k.a jiran sebelah tu) tak reti pakai wireless ka? Tak reti nak set WEP (Wireless Encryption Protocol) ke kat AP (Access Point) tu? Nampak sangat memang dasar nak pakai tapi tak reti guna. Lepastu bila ada orang access buta-buta gadohlah nak SAMAN + JAIL orang tu. Sungguh n00b sekali.

Begitu malang sekali budak tu, dikenali sebagai Tan yang dahlah disaman sehingga 10,000 dolar singapore, pastu jail pulak kot atas sampai 3 tahun. Apa punya malang ler nasib dia. Pemilik wireless yang bodo + bangang tu mesti gumbira disebabkan dapat menyaman budak berkenaan sekaligus memberitahu kita yang dia semata-mata memabeli AP untuk membolehkan dia cari duit dengan saman orang yang access Wireless dia tanpa kebenaran (Well.... kalau dah AP tu set jadi Open Station... sapa yang tanak access? Orang ingat tuan rumah tu sedekahlah kot).

Nasihat pada engkorang semua, kalau engkorang nak jadik kaya cepat sekalipon jangan suka-suka saman orang itu dan ini disebabkan disebabkan kebodohan korang yang tak reti nak set password WEP dalam AP korang tu. Daripada korang nak saman orang tu, baiklah korang memperbanyakkan lagi ilmu didada camner nak melindungi AP korang dari kena hack / access tanpa pengetahuan korang. Itu adalah lebih baik daripada saman-menyaman yang mana nampak sangat korang nih bodoh tahap katak dibawah tumpurung. Nak pakai Wireless tapi tak reti nak jaga Wireless (dari kena hack, phishing..dll)

Sekian dari aku nih.... tata semua... :)

(Copied from My Friendster Blog)

Tiada ulasan: